Молитви при епидемия

Между псалмите в катизмата може да се вмъкват /редуват/ следните молитви:

Молитва от Румънска патриаршия:
Господи, Боже наш, Който Си богат в милостта и чрез Твоето мъдро грижовно предводителство, направляваш нашия живот, чуй нашата молитва, приеми нашето покаяние за греховете, спри новата инфекциозна болест (новата епидемия), както спря наказанието на Твоя народ по времето на цар Давид. Ти, Който си Лекар на нашите души и тела, дарувай изцеление на заболелите, изправи ги бързо от леглото на страданието, за да Те славят, Спасителю Милостиви, а здравите покровителствай от всякаква болест. Благослови, укрепи и пази, Господи, с Твоята благодат, всички с човеколюбива и жертвена любов, опази болните в техните къщи и болници. Отдалечи цялата болест и страдание от народа и ни научи да ценим живота и здравето като Твои дарове. Дари ни, Боже, Твоя мир и изпълни нашите сърца с неотстъпна вяра в Твоята закрила, в надежда с Твоята помощ и в любов към Тебе и ближния. Защото Твои са помилването и нашето спасение, Боже наш, и на Тебе слава отдаваме, на Отца и Сина и Светия дух, сега и винаги и во веки-веков, амин!

Молитва в дни на всякакви изпитания (о.П.)
Господи Иисусе Христе, наш Създателю и Спасителю, ако в тези „Ноеви дни“ (Мат. 24:37) от незнание и невежество сме Те заменили с други богове и пророци или ако от сребролюбие сме се вплели в примките на дявола, или като гадаринците сме Те прогонили от нашите предели и домове, то виновно и сърцераздирателно като завърналия се блуден син коленопреклонно Те молим да ни простиш.
И Те молим още, както Ти, Иисусе, остана при самаряните няколко дни (Иоан 4:40) и гостува на Марта и Мария, така и при нас остани и ни гостувай. И както в пустото място изцери всички болни и ги нахрани с пет хляба и две риби, така дойди и при нас да изцериш всички страдащи, като ни даваш и насъщния хляб.
Както Ти, Иисусе, Сам предложи да гостуваш на митаря Закхей, макар и той да беше грешен, така гостувай и на нас винаги, когато пожелаеш. И както след Възкресението Си Ти сподели вечерята с Лука и Клеопа, така и при нас дойди, за да се зарадваме като тях.
Ти, Господи, вече две хиляди години хлопаш и продължаваш да хлопаш на нашата често затворена за Тебе врата (Откр. 3:20), прости ни, че ние все си намирахме оправдание и не Те допускахме при нас. И Те молим, Господи, отстрани от нас лукавия, докато не влезем заедно с мъдрите девици на Твоето сватбено тържество, където, както е писано, „око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат“ (1 Кор. 2:9). Дай ни винаги по съвета на апостола чрез Светия Дух да се молим за това. Амин.

Молитва към свети Никифор Прокажения Чудотворец
„О, пречудни отче свети Никифоре, велик застъпниче пред Господа, Като се прекланям пред твоята воля и сила на духа, с които си изтърпял толкова тежки мъки и страдания, но не си предал Божията воля, застъпи се за нас, грешните, пред Всевишния да опази Светата Православна църква и всички Божии чеда от нашествия на врагове и иноверци, болести, зарази. О, пречудни свети отче Никифоре, ти най-добре знаеш що е страдание. Избави ни! Велик застъпниче пред Господа, Смирено те моля: застъпи се за мен и моите близки (имената) пред нашия Господ Бог и Го моли да ни избави от всяка епидемия, болест и душевно страдание. О, пречудни отче Никифоре, велик застъпниче пред Господа, моли Го и тази година да даде на всички нас благоденствие – да няма напаст по посевите, овошките и животните; да паднат добри валежи, да грее ярко слънце; да се роди богата и изобилна реколта. Амин!

Молитва към св. Харалампий
О, всесвети и велики свещеномъчениче Харалампие, доблестен и непобедим Христов воине, преизряден угодниче Господен, горещ наш застъпниче и бърз помощниче в скърбите.
Помогни на нас, грешните и недостойни Божии раби в сегашния живот и измоли Господа Бога да ни дари прошка на всички наши съгрешения с дело, с дума, с мисъл и с всички наши чувства. Помогни ни при излизането на нашите души, за да ни избави Господ Бог от въздушните митарства и от вечната мъка. Запази и закриляй всички христоименити люде, които славят и почитат твоите досточтими страдания. Огради и всяка християнска страна и я запази с твоите свети молитви от световни смутове, от земетръс, от нападение на другородци и от междуособни борби, от глад, наводнение, огън, меч и от внезапна смърт, според както сам си се молил на Бога и си рекъл: Господи, ако Ти е угодно, дай слава на Твоето име и дето бъдат положени моите мощи и се почита моята памет, там да не бъде глад, мор, заразителен въздух, който погубва плодовете, а да пребивава мир, телесно здраве, душевно спасение и всяко добро.
А сега, като имаш преголямо дръзновение пред Него и като предстоиш винаги пред престола Господен, помоли се за нас, негодните Божии раби, които сме в греховна тъмнина, и ни избави от Божия гняв и от вечното наказание. И така, чрез твоето застъпничество и помощ, Христос Бог, по Своето милосърдие и благодат, да ни даде да поживеем в този век тих и безгрешен живот, и да ни избави от лявата страна, като ни удостои да застанем отдясно при всички светии. Амин.

 

Кратък URL адрес на страницата: http://paraklis.uni-sofia.bg/AoQiM