Духовен и богослужебен живот

(извлечение от Правилника на Богословски факултет)

Чл. 12. Без богослужение няма духовен живот. Православното богословие е неразривно свързано с богослужението като част и продължение на учебния процес в БФ.

Чл. 13. В сградата на БФ има академичен параклис, посветен на патрона на СУ – свети Климент Охридски. В него студентите богослови ежедневно (сутрин и вечер) участват в богослужението като четци, певци, проповедници и иподякони с учебно-практическа цел. В неделните дни се извършва божествена света Литургия, а всеки четвъртък на вечерното богослужение – акатист на свети Климент Охридски.

Чл. 14. Богослужението се извършва от назначен от Светия Синод свещеник-ефимерий, както и от духовни лица – преподаватели и студенти богослови, по съществуващия каноничен ред.

Чл. 15. Към академичния параклис съществува църковно настоятелство съгласно Устава на БПЦ. Съставът на църковното настоятелство се избира от Факултетния съвет и се предлага за одобрение от Светия Синод.

Чл. 16. Църковно-проповедническата и певческата практика подпомагат подготовката на студентите за самостоятелно участие в богослужението. Затова богослужебната практика на клиросни певци, четци и проповедници се определя като неразделна част от учебния процес и се приравнява на упражнения, които имат задължителен характер.

Чл. 17. През време на семестриалните занятия студентите практикуват в академичния параклис по курсове и групи, по определен график.

Чл. 18. По време на Рождественския и Великия пост студентите се приканват към тяхното спазване съгласно установената от светата Църква традиция.

Чл. 19. Преди началото на св. Четиридесетница, на вечерното богослужение на Сирни заговезни се пристъпва към всеопрощение в духа на Христовата любов.

Чл. 20. Средоточие на богослужебния живот на Православната църква е св. Евхаристия. Учащи се, преподаватели и служители пристъпват към Причастие след надлежна подготовка и изповед според духовните им потребности.

Чл. 21. На Въведение Богородично и на Тодоровден, по традиция, всички заедно приемат Тайните Христови в академичния параклис.

Чл. 22. Неучебни (празнични, определени за богослужение) за студентите и преподавателите в БФ са следните празници от Църковния календар: Богоявление, Ивановден, Благовещение, Гергьовден, Св. св. Кирил и Методий, Възнесение Господне, Св. Дух, Преп. Йоан Рилски, Димитровден, Архангеловден, Въведение Богородично, Никулден, както и празничните дни, определени от МС на Република България, и тези, определени със заповед на ректора на СУ.

Чл. 23. Официални патронни празници на БФ са 30 януари – денят на Светите Трима светители (Григорий Богослов, Василий Велики и Йоан Златоуст), празник на всички висши православни богословски школи, и 25 ноември – денят на свети Климент Охридски, патронен празник на Софийския университет и храмов празник на академичния параклис.

Кратък URL адрес на страницата: https://paraklis.uni-sofia.bg/qK31d