Българският патриарх Неофит дари частица от св. мощи на св. Климент Охридски на Богословския факултет на СУ

На 24 ноември 2015 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ в лицето на Богословския си факултет за първи път получи частица от светите мощи на своя патрон – в навечерието на патронния си празник 25 ноември и преди предстоящото тържествено честване на 1100-годишнината от успението на св. Климент Охридски през 2016 г.

В 16,30 ч. на 24 ноември частицата свети мощи бе пренесена с литийно шествие начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит от катедралния храм „Света Неделя“ до академичния параклис на Богословския факултет. Там бе посрещната мощехранителницата, в която стои частица от десницата на св. Климент, от която вярващите да се благословят, както и друга частица, която ще остане завинаги в столичния факултетски параклис.

Богословският факултет прие този велик дар при личното участие на Българския патриарх Неофит, който благослови частицата от св. мощи на първия епископ на българския език да бъде дарена от страна на игумена на Троянския манастир Велички епископ Сионий за духовна помощ и подкрепа на преподавателите и студентите по богословие.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит заедно със своя викарен епископ Браницки Григорий взе молитвено участие във великата вечерня. С патриаршеско благословение тя, изчитането на част от Акатиста на св. Климент Охридски и Петохлебието бяха отслужени от Високопреосвещения митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

В края на вечерното богослужение митрополит Йосиф произнесе слово, с което изрази радостта си от светата придобивка за Богословския факултет в София и посочи, че св. мощи на светозарния Климент Охридски Чудотворец ще са „за пример, за поука, за вразумление. Затова нека кажем смирено: Слава на Бога, че имаме св. мощи за наше душевно и телесно изцеление и укрепление.“ /Пълното слово в: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=189555/

Доц. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на СУ, изрази сърдечната благодарност на преподавателската колегия и студентите за голямото благословение, с което Светейшият Български патриарх ги осени.

Присъстващото множество се поклони на св. мощи на Охридския Чудотворец с дълбоко благоговение и благодарност за чутовното му духовно-просветителско дело – Божий дар за нашия народ.

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg

Кратък URL адрес на страницата: http://paraklis.uni-sofia.bg/3tw3G